İki farklı insanın teşhisi birebir olsa da bu, tedavi kısmında tıpkı dozda ilaç kullanmaları gerektiği manasına gelmez. Geliştirilen yeni bir 3D baskı tekniği, 7 saniye içerisinde şahsileştirilmiş ilaçlar üretilmesi imkan tanıdığını gösteriyor.
Şahsileştirilmiş ilaçlar için süratli 3D baskı
Olağanda 3D baskılı ilaçların üretiminde reçineyi basılı bir tablet halinde katılaştırmak için ışığın kullanıldığı ve yüksek ısı gerektirmeyen vat fotopolimerizasyonu isimli teknik kullanılıyor. Metot, ilaçların katman katman oluşturulmasını gerektirdiği için sürecin yavaş gerçekleşmesi bir sorun olarak görülüyor.
Londra Üniversitesi Akademisi araştırmacıları, süreyi mümkün olduğunca azaltmak ismine yeni bir vat polimerizasyon tekniği geliştirdiler. Teknik, tüm objeyi bir seferde basarak süreç müddetinin birkaç dakikadan 7-17 saniyeye düşürülmesine imkan tanıdı.
Farklı açılardan görüntülenen objenin birden fazla imgesini reçine üzerine parlatılmasıyla çalışan teknikte, polimerizasyon birebir anda gerçekleşene kadar ışığın yoğunluğu ayarlanıyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri teknikle parasetamol yüklü 3D baskılı tabletleri 17 saniyede üretmeyi başardılar. Bu müddet, kimi tabletlerin üretiminde ise 7 saniye olarak gerçekleşti.
Birinci kez insan kanında mikroplastik tespit edildi
Çalışmanın muharrirlerinden Dr Alvaro Goyanes: “Kişiselleştirilmiş 3D baskılı ilaçlar süratle gelişiyor ve kliniğe ulaşıyor. Süratli tempolu klinik ortama ahenk sağlamak için saniyeler içinde tabletler üreten bir 3D yazıcı geliştirdik. Bu teknoloji, ilaç sanayisi için oyunun kurallarını değiştirebilir.” tabirlerinde bulundu.
- Anasayfa
- Tanınan Bilim
- Sıhhat Haberleri
- Yeni 3D baskı tekniği, 7 saniyede ilaç üretmeye imkan tanıyor